Koijärven hautausmaa

Koijärven hautausmaa sijaitsee Koijärven kirkon vieressä.

Osoite: Kojontie 94, 31130 Koijärvi

 

Hautausmaan historiaa

Koijärven seurakunta irtaantui Forssan seurakunnasta 1924 ja vuonna 2007 Forssan ja Koijärven seurakunnat yhdistyivät. Koijärven hautausmaata alettiin raivata syksyllä 1923 talkoilla. Seuratalosta perustettiin kirkko Kojon kylään ja hautausmaa sen välittömään läheisyyteen. Hautausmaa ja kirkko vihittiin käyttöön 17.12.1923. Vihkimisestä vastasi piispa Gummerus avustajinaan asessori Kares sekä kirkkoherrat Savola Forssasta, Savander Humppilasta, Kaurinkoski Korppoosta (tuleva Koijärven kirkkoherra) ja Aaltoila (vt.) Tammelasta

Ensimmäisenä hautausmaalle haudattiin Yrjö Erik Lamminen Kojolta. Hautausmaan kunnostus jatkui ja vuonna 1924 kirkkoneuvosto velvoitti jokaisen hevosen omistajan talkoisiin. Talkoopäivät määrättiin kylittäin. Hautausmaata on laajennettu 1943 ja 1960. Uusi ruumiskellari valmistui vuoden 1960 laajennuksen yhteydessä.

Ennen vainajaa säilytettiin kotona ja hevossaatossa tuotiin hautausmaalle. Pappi siunasi vainajan usein varsin suuren saattoväen läsnäollessa. Hautajaiset vietettiin kotona, eikä yleisissä tiloissa. Useimmiten siunaus tapahtui sunnuntaiaamuna ennen jumalanpalvelusta. Nykyisin siunauspäivät ovat perjantai ja lauantai.


Sankarihaudat

Sankarihauta-alue vihittiin käyttöön 14.1.1940. Kesällä 1941 jatkosodan sytyttyä kirkkoherra Kaurinkoski vihki sankarihaudan laajennusosan. Koijärven hautausmaalla lepää 137 vainajaa, joista 31 on siunattu kentälle jääneenä ja 37 ovat muiden seurakuntien jäseniä. Kolme sankarivainajaa on haudattu yksityishautaan. Lisäksi 10 koijärveläistä on haudattu muualle.

Kotiuttamisjuhlan yhteydessä joulukuussa 1944 tehtiin sankarihaudoille kunniakäynti yli 200 sotilaan voimin. Talvisodassa menetettiin 36 ja jatkosodassa 76 miestä. Kuvanveistäjä Kauko Räsänen valmisti sankarihauta-alueen muistomerkin ”Rauha sankareille”, joka kuvaa maahan laskeutuvaa enkeliä. Patsas paljastettiin 16.8.1953.

Uurnalehto

Hautausmaalle perustettuun uurnalehtoon on haudattu ensimmäinen uurna vuonna 2022. Uurnalehto on alue, johon vainajan tuhkat haudataan uurnassa. Alueella ei ole näkyvästi merkittyjä hautapaikkoja. Tarkka hautapaikka jää vain seurakunnan tietoon. Uurnat lasketaan uurnalehtoon seurakunnan toimesta ilman omaisia. Uurnalehdon muistomerkkiin saa halutettaan tilata messinkisen muistolaatan vainajalle. Yhteiselle muistokivelle voi tuoda kynttilöitä ja kukkia, mutta ei pysyviä muistoesineitä.

Yleiset muistomerkit

Karjalaan jääneiden muistomerkki pystytettiin osastolle 2 vuonna 1954. Muualle haudattujen muistomerkki sijaitsee portin pielessä osastolla 3.

Koijärven hautausmaan kaunis ja luonnonläheinen alue on tärkeä osa paikkakunnan historiaa ja nykyisyyttä.

 

"Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä." (Ps. 23:1-2)