HAUDAN HOITO

Kirkkolain (17. luku) mukaan haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavassa kunnossa. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Hoitovelvoite täyttyy, kun haudan nurmi- tai hiekkapinta on siisti ja muistomerkki mahdollisine reunakivineen on suorassa. Pelkkä kukkien tuominen haudalle ei riitä täyttämään hoitovelvoitetta. Kukkien istuttaminen ei ole pakollista. Pitkään hoitamatta ollut hauta voidaan kuuluttaa hoitamattomuudesta. Seurakunnan kanssa voi tehdä hoitosopimuksen haudan hoidosta. Sopimuksia tehdään yhden, viiden tai kymmenen vuoden määräajaksi.

Haudan hoitosopimukseen ei sisälly muistomerkin kunnossapitoa tai oikaisua. Muistomerkkien kunnossapito ja hoitamattomuudesta aiheutunut vahinko on omaisten vastuulla.

Vuoden 2019 hoitosopimusten eräpäivä on 24.4.2019, jonka jälkeen hoitosopimuksia ei enää tehdä tälle vuodelle.

Kesäkukkahoito/ruusubegonia 2017

PERENNAHOITO VAIHTOEHTONA KAUSIKUKILLE

Forssan ja Koijärven hautausmaalla on saanut keväästä 2016 lähtien lunastaa hautapaikoille kausikukkahoitojen lisäksi perennahoitoja. Perennojen olennaisin ero kausikukkiin verrattuna on lyhyt kukinta, mutta kaunis ja kestävä lehdistö korvaa kukinnan vaatimattomuutta. Tuuhea lehvästö peittää kukkapenkin alleen parissa kolmessa vuodessa istutuksesta, jolloin kitkemisen tarve minimoituu. Hautausmaanhoitaja valitsee kullekin haudalle sopivan perennan kasvupaikkavaatimusten mukaan. Perennahoitoon kuuluu kasvien lisäksi, niiden istutus, kastelu ja siistiminen kasvukauden aikana, maanparannus, juurakon jakaminen tarvittaessa, mahdolliset lannoitukset ja kalkitukset.

Perennahoitosopimusten määrä on lisääntymässä ja ne ovatkin hyvä vaihtoehto ympäristön hyvinvointia ajatellen. Niiden kasteluun riittää usein ensimmäisen vuoden juurtumisen jälkeen sadevesi. Lannoitteita ja kasvintorjunta-aineita joudutaan käyttämään vähemmän kuin kausikukilla, jolloin maaperä rasittuu vähemmän. Perennoja ei tarvitse vaihtaa vuosittain, koska ne ovat monivuotisia ruohokasveja.  Niiden maanpäälliset osat lakastuvat talveksi ja keväällä kasvit jatkavat kasvua juurakkosilmuista maan lämmettyä. Perennahoitohaudalle ei voi tilata kesäkukkia, eikä muutoinkaan istuttaa omia kukkia, jotta perennojen juuristo ei vahingoitu. Jos omaiset haluavat syksyllä tuoda haudalle esim. kanervia tulee ne asettaa maan pinnalle omassa astiassaan, jotta perennojen juuristo säilyy ehjänä talven.

Perennahoitosopimusten lunastusaika on sama kuin kausikukkasopimuksilla eli kuluvan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Perennahoitojen hinnat ovat edullisemmat verrattuna kausikukkahoitoihin, koska työmäärä ja kemikaalien tarve on pienempi. Hinnastot löytyvät Forssan seurakunnan kotisivuilta. Hoitosopimuksia tehtäessä on hautapaikan hallinta-ajan oltava voimassa.

Perennavaihtoehdot löytyvät täältä. Kaikkien lajikkeiden saatavuutta ei voida taata.