Ohjeistus 1.11.2020

Seurakunnan toimintatavat perustuvat THL:n, KHSHP:n, AVI:n sekä Tampereen hiippakunnan suosituksiin seurakunnille.

Kaikki aikaisemmat perusohjeet (1-2 metrin turvavälit, hyvä käsi-, yskimis- ja aivastushygienia, käsidesin saatavuus ja kaikkein tärkeimpänä se, että tilaisuuksiin tullaan vain terveenä) ovat voimassa. Näitä noudattamalla selvitään suurimmasta osasta toimintaa.

Alueellamme ollaan edelleen koronatilanteen kiihtymisvaiheessa. Tilanne on tasaantunut syksyn aikana. THL suosittelee maskin käyttöä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä varsinkin, jos turvavälejä ei voi noudattaa. Lähtökohtaisesti seurakuntalaiset huolehtivat itse oman kasvomaskin hankinnasta. Seurakunnan tiloissa niitä on myös jaossa. Myös käsidesiä on saatavissa kaikissa tiloissa.

Seurakunnassa toiminta järjestetään niin normaalisti kuin mahdollista. Huomioimme riittävät turvavälit. Tiloissamme on arvioitu turvalliset käyttäjämäärät, joiden mukaan itse toimimme. Esim. Forssan kirkossa tämä on 200 h, Koijärven kirkossa 50 h ja Forssan siunauskappelissa 50 h. Yksityistilaisuuksissa, esim. seurakunnan tiloja vuokratessa, toivomme suositusten noudattamaista. KHSHP:n suositus on enintään 20 henkeä.

On tärkeä kokea yhteyttä ja olla yhdessä – turvallisesti. Pitäkää yhteyttä myös niihin ihmisiin, jotka eivät voi tulla tilaisuuksiin. Pidetään huolta toisistamme!


FORSSAN SEURAKUNTA 1.8. 2020 alkaen koronan aiheuttamia rajoituksia ja suosituksia

Yleistä

Valtioneuvosto on 1.8. alkaen lieventänyt kokoontumisrajoituksia mm. siten, että alle 500 h yleisötilaisuudet ovat sallittuja ilman erityisehtoja ja yli 500 h tilaisuudet ohjeistuksella.
- Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen THL:n ja OKM:n 14.5. antamien ohjeitten noudattamista turvaetäisyyksistä ja hygieniajärjestelyistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
- Kirkkomme piispat ohjeistavat toimimaan samoin.
- Viranomaiset suosittelevat lisäksi, että ohjetta noudatetaan myös yksityistilaisuuksissa.

Jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa noudatetaan edelleen rajoituksia

Osallistujamäärärajoitukset ovat edelleen voimassa jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa, koska monet osallistujat kuuluvat riskiryhmiin. Saman talouden henkilöt voivat istua vierekkäin, ja muuten noudatetaan 1-2 metrin turvavälejä. Muutoin noudatetaan aiemmin annettuja ohjeita toistaiseksi. Hyvä käsihygienia, kosketusrajoitukset ja turvavälit ovat tarpeen.

Forssan kirkossa saa olla enintään 200 h turvallisuusohjeita noudattaen, Koijärven kirkossa 50 h ja Forssan siunauskappelissa 50 h. Kirkoissa ja siunauskappelissa joka toinen penkkirivi on käytössä.

Muut tilat: Forssan seurakuntatalon sali 50 h, ruokasali 30 h, pappila 20 h ja Koijärven seurakuntatalo 30 h.

Kirkolliset toimitukset

Kaikkiin tilaisuuksiin saa tulla vain terveenä. Hengitystietulehduksissa tai muuten sairaana ei saa osallistua tilaisuuksiin.

Toimituskeskustelut voidaan käydä mieluiten seurakunnan tiloissa. Kodeissa se on mahdollista, kunhan turvaohjeita noudatetaan. Myös puhelimitse on mahdollista keskustella.

Siunaustilaisuuksissa aiemmin voimassaolleita osallistujamääräyksiä noudatetaan toistaiseksi. Mukana on usein ihmisiä, jotka ovat koronan suhteen riskiryhmäläisiä. Työntekijä voi osallistua muistotilaisuuteen mahdollisuuksien mukaan (lähinnä 1.9. alkaen) seurakunnan tilassa ja harkintansa mukaan muussa riittävän turvallisessa tilassa.

Seurakunnan tiloja annetaan muistotilaisuuksia, ristiäisiäiskahveja, syntymäpäiviä yms. varten. Turvaohjeet ovat suosituksia, joita toivomme noudatettavan. Vastuu yksityisen tilaisuuden järjestämisestä on järjestäjällä.

Kastetilaisuuksia järjestetään ensisijaisesti Forssan ja Koijärven kirkossa sekä Forssan seurakuntatalon salissa. Näissä turvaohjeita voidaan noudattaa. Kotikasteet ja muissa tiloissa järjestettävät juhlat ovat mahdollisia vain, jos turvasuositukset toteutuvat.

Vihkimisissä ja avioliittoon siunaamisissa väkimäärän rajoituksia ja turvaohjeita noudatetaan edelleen.

Kotikäynnit ovat mahdollisia harkintaa ja työntekijän omaa arviota noudattaen. Myös ulkona voidaan tavata ja myös seurakunnan tiloissa tarpeen mukaan.

Muistotilaisuuksiin, ristiäiskahveille, syntymäpäiville yms. työntekijä voi osallistua (lähinnä 1.9. alkaen) seurakunnan tilassa ja muussa riittävän turvallisessa tilassa, joissa turvaohjeita voi noudattaa.

Hoivakodeissa, sairaalassa ja muissa terveydenhuollon yksiköissä noudatetaan niiden antamia ohjeita.

Tämän tiedotteen ohjeet ovat voimassa toistaiseksi. Elokuun lopussa päivitämme ohjeet.

 

 

 

 

PÄIVITETTY 2.6.

Kirkkoon saa tulla

 

Uudet ohjeet sallivat taas kokoontumisen tilaisuuksiin. Jos on oireita flunssasta, ei ole syytä osallistua.

Forssan kirkkoon saa tulla 100 h ja Koijärven kirkkoon 50 h viranomaisohjeita ja turvavälejä noudattaen. Myös ehtoollista vietetään. Virsiä lauletaan soveltuvin osin. Riskiryhmään osallistuvat harkintansa mukaan osallistumistaan. Striimaamista (videolähetyksiä) pyritään jatkamaan myöhemmin.

Forssan kirkossa on myös joka torstai klo 12 urkuvartti. Juhannuspäivänä 20.6. klo 10 ollaan ulkona Forssan kirkon pihalla klo 18 ja Koijärvellä klo 18.

Forssan siunauskappeliin saa tulla 50 h.

Hautauksissa tuhkaukseen menevät siunaustoimitukset suoritetaan sisällä. Arkkuhautaukset suositellaan edelleen toimitettavaksi haudalla.

Seurakunnan tilat ovat käytössä kokoontumista varten, turvaohjeita noudattaen.

Kasteet toimitetaan kirkossa.

Seurakunnan työntekijät eivät osallistu muistotilaisuuksiin tai tilaisuuksiin kodeissa toistaiseksi.

Rippikouluja hoidetaan pienemmissä ryhmissä kuten myös konfirmaatiot.

Leiripäiviä on varhaisnuorille ja perheille.

Seuratkaa kirkollisia ilmoituksia.

 

Seurakunta toivottaa kaikille armasta aikaa tänä suvena!

 

 

PÄIVITETTY  11.05.

Vapautta toimintaan vähitellen

Messuja voidaan viettää taas rajoitetusti

Korona-ajan rajoituksia puretaan vähitellen. Forssassakin saa tulla taas kirkkoon kesäkuun alusta 50 henkilöä turvallisohjeet huomioon ottaen. Ehtoollistakin voidaan viettää.

Nuhaisena ei kuitenkaan saa tulla. Kirkossa on syytä pitää turvavälit ja hyvää hygieniaa pitää noudattaa. Kirkkoon tullessa voi pestä kädet tai käyttää saatavilla olevaa käsidesiä. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien suositellaan välttävän fyysisiä kontakteja ja käyttävän omaa harkintaa.
Ensimmäinen messu su 7.6. klo 10 Forssassa. Messut pyritään myös striimaamaan (videolähetykset) netin kautta. Koijärvellä puolestaan on viikkomessu ke 3.6. klo 18.

Tiekirkkotoimintaa ei kuitenkaan ole (kirkon opastetut aukiolot peruttu koko Suomessa kesältä). Kirkko on kuitenkin auki jumalanpalveluksen jälkeen.

 

Kirkollisista toimituksista

 

Kirkollisiin toimituksiin voi osallistua 50 henkeä enintään.

Kastetilaisuudet toteutetaan kirkossa. Suosittelemme, että nyt on aika viettää ristiäiset, vaikka kastejuhla vietettäisiin myöhemmin! 

Hautaan siunaamisia toteutetaan huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta.

Työntekijät eivät toistaiseksi osallistu ristiäiskahveille tai muistotilaisuuksiin työsuojelullisista syistä.

Vihkimisiä voidaan toteuttaa ottaen ohjeet huomioon.

On hyvä huomata, että kaikki tilaisuudet voidaan myös striimata, ts. lähettää videolähetyksinä niille, jotka eivät voi tulla paikalle.

Seurakunta voi vuokrata taas tilojaan tilaisuuksiin.
(Suositukset tilojen väkimääriin: srk-talon iso-sali 50 hlö, srk-talon ruokasali 30 hlö, Pappila 20 hlö sekä Koijärven srk-talo 30 hlö)

 

Rippikouluja pidetään

 

Rippikouluja pidetään pienemmissä ryhmissä päiväkouluna Klemelässä ja konfirmaatiot toteutetaan useammassa osassa. Koteihin ollaan yhteydessä.

Varhaisnuorten, lasten ja perheiden kanssa on leiripäiviä. Lasten, nuorten ja perheiden päivätoimintaa järjestetään niin, että toimintaan osallistuu enintään 50 henkilöä kerrallaan.

 

Seurataan tilannetta

 

Sen sijaan eri järjestöjen kanssa toteutetut leiripäivät kuten myös ystävyysseurakuntaleiri peruuntuvat kesältä. Keväältä pitämättä jäi 80-ja 85 -vuotiatten juhla. Se järjestetään syksyllä, jos mahdollista. Kutsutut on pyritty tavoittamaan soittamalla ja välittämään seurakunnan tervehdys ja onnittelut keväällä.

Muuta seurakunnan toimintaa voidaan aloittaa enintään 50 hengen kanssa. Kesällä on luvassa pieniä kokoontumisia ja musiikkihetkiä Forssan kirkossa.

Uusia ohjeita tulee, kun tilanteet selviävät. Kannattaa seurata seurakunnan tiedotteita ja nettisivuja.

Esa Löytömäki

 

 

 

MUUTOKSIA TOIMINTAAN (16.3.) VALTIONEUVOSTON JA PIISPOJEN OHJEITTEN MUKAAN SEKÄ MUUTAKIN FORSSAN SEURAKUNNASSA:

- Seurakuntalaiset eivät saa osallistua kirkoissa jumalanpalveluksiin. Ne näkyvät netissä (Fb ja verkkosivut) papin ja kanttorin toimesta.
- Forssan kirkko on auki sunnuntaisin klo 11-13 hiljentymistä varten. Pääsiäisajasta tiedotetaan erikseen.
- Kirkollisiin toimituksiin ei saa osallistua 10 henkeä enempää. Hautaansiunaamisia suositellaan toimitettavaksi haudalla. Muistotilaisuuden voi pitää tarvittaessa myöhemminkin. (HUOM! kts. piispojen päivitetty ohje alla)
- Muu toiminta on peruttu toistaiseksi

Seurakuntatoimisto palvelee toistaiseksi ainoastaan puhelimitse tai sähköpostin välityksellä ma-pe. Puh: 03-41451 (vaihde klo 9-13). Seurakuntatoimisto puh: 050-5889033 ja puh: 050-5824633 ja forssan.seurakunta@evl.fi

Seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa, soita.

Diakoniatoimistosta saa apua ruokakuljetukseen kotiin, p. 050 3706 556

Seuraa seurakunnan fb-sivuja ja nettisivuja.

****

Tiedote. Julkaistu: 18.03.2020, 18:54
Kirkon viestintä

Piispat: Lähiomaiset voivat osallistua hautaan siunaamiseen

Kirkollisiin toimituksiin annettu kymmenen osallistujan enimmäismäärä on herättänyt paljon kysymyksiä. Erityisesti se on noussut esiin hautaan siunaamisten osalta. Tämä on ymmärrettävää, koska läheisen kuolema ja hautaan siunaaminen koskettavat surevia syvästi.

Osallistujarajoituksesta syntyi hämmennystä pitkälti siitä syystä, että valtion viranomaiset tulkitsivat kymmenen osallistujan rajaa 17.3. keskenään jossain määrin eri tavoin. Epäselvyyttä oli siitä, sovelletaanko kirkollisiin toimituksiin tartuntatautilakia vai kokoontumislakia ja mitä tästä poikkeusoloissa seuraa.

Asiaa on piispojen pyynnöstä käsitelty ministeriöiden kesken. Vallitsevaksi käsitykseksi on muodostunut, että kirkolla on asiassa mahdollisuus tehdä tarkoituksenmukaisuusharkintaa, kunhan peruslinja pienestä tilaisuudesta säilyy.

Tällä perusteella piispat tarkentavat 16.3. seurakunnille antamaansa ohjetta. Hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan. Muilta osin piispojen aiempi linjaus jumalanpalveluksista ja kirkollisista toimituksista on edelleen voimassa.

Yleislinjana on edelleen enintään 10 hengen tilaisuus

Yleisenä rajana pysyy edelleen rajoitus kymmeneen osanottajaan. Tämän peruste on vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Piispat toivovat kaikkien ymmärrystä tälle tosiasialle.

Jos hautaan siunaamisesta muodostuu lähiomaisten siihen osallistuessa yli 10 hengen tilaisuus, tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan. Luonnollisesti on selvää, ettei vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön tule osallistua siunaustilaisuuteen.

Muiden kirkollisten toimitusten osalta kukin piispa antaa hiippakunnassaan tarvittaessa yksittäistapauksissa ohjeita tässä kerrotun peruslinjan mukaisesti.