Tavoitesuunnitelma 2014-2023

FORSSAN SEURAKUNNAN TAVOITESUUNNITELMA (STRATEGIA) 2014-2023: ”Meitin seurakunta uskoo ja välittää” (Kn 27.11., KV 11.12.2013)

• Tehtävä, toiminta-ajatus ja suunnitelma 2014-2023
  • Tavoitesuunnitelma ohjaa toiminnan suunnittelua ja painopisteitä.
  • Tämä on ajantasainen versio edellisestä 2007-2017 strategiasta

SEURAKUNNAN PERUSTEHTÄVÄ(MISSIO)

• Matt. 28:18-20: ”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Kastakaa heidät Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä käsken teidän noudattaa”
  • Kirkkolaissa (KL 1:2) tehtävä on ilmaistu näin: ”Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.”
  • ”Kirkon tehtävä on kutsua ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen, tuoda elämään kestävä perusta ja rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta.” (Meidän kirkko –strategia)

KEHITYSSUUNNAT JA MUUTOKSET 2014-2023

Toimintaympäristö:

• Kuntarakenteen muutokset ovat tulossa, jotta peruspalvelut voidaan hoitaa. Myös seurakuntien yhteistyön ja yhdistymisen tarve kasvavat.
  • Talouden kehitys vaatii sopeuttamista seurakunnassa. Tulevaisuudessa on vähemmän työvoimaa ja varoja.
  • Forssa vanhenee – ikärakenne muuttuu ja vaatii toiminnan suuntaamista.
  • Erilaiset perheet ja ihmiset ovat osa arkea.
  • Ympäristöarvot korostuvat, luonnon varjeleminen ja kestävään elämäntapaan sitoutuminen edellyttävät toimia.
  • Maahanmuutto tuo kansainvälisyyttä

Uskonnollisuus, ilmapiiri:

• Ihmiset sulauttavat erilaisia aineksia uskoonsa. Uskonnollisuus suuntautuu myös ohi kirkon ja kristinuskon. Kielteisyys ja välinpitämättömyys kristillisyyttä kohtaan kasvavat.
  • Kirkkoon kuuluminen alenee vähitellen, mutta säilyy Forssassa keskimääräistä vahvempana.
  • Kristillinen usko on edelleen maassamme, paikkakunnallamme ja ihmisten elämässä vaikuttava vahva voima

Seurakuntatyö:

• Jumalanpalvelus ja kirkolliset toimitukset säilyvät keskiössä, rippikoulu on edelleen tärkeä.
  • Perinteiset työtavat eivät riitä. Tarvitaan projekteja, tapahtumia, yhteistyötä järjestöjen, koulujen ja eri toimijoiden kanssa; menemistä sinne, missä ihmiset ovat.
  • Muutosten läpivieminen edellyttää johtamisen vahvistamista, tukea työssä jaksamiseen ja keskittymistä olennaiseen työssä
  • Media ja sähköinen viestintä vahvistuvat työvälineinä

TOIMINTA-AJATUS:

”MEITIN SEURAKUNTA USKOO JA VÄLITTÄÄ”

Uskon ja välittämisen yhteisö:

• Messu vahvistuu ja säilyy vireänä seurakuntaelämän keskuksena
  • Seurakunnassa etsitään aktiivisesti yhteistä työnäkyä, mutta kannustetaan samalla luovuuteen ja uusiin toimintatapoihin.
  • Seurakunta Forssassa on ”Meitin seurakunta”, jossa eri ikäisillä on paikkansa.

Välitämme sanoman pelastuksesta ja välitämme toisistamme:

• Keskitytään perustehtävään ja hoidetaan perustyö hyvin.
  • Erilaisuus, keskeneräisyys ja ihmiselämän haavoittuvuus ovat osa elämää; seurakunta elää mukana iloissa ja suruissa.
  • Keskitytään toimintaan, jonka avulla vahvistetaan seurakuntaan kuulumista ja kristillistä identiteettiä.

Yhteistyössä:

• Yhteisessä työssä ylitetään tehtäväalueiden rajoja.
  • Seurakunta tekee avoimella mielellä yhteistyötä kaupungin, järjestöjen ja seurakuntalaisten kanssa.
  • Työssä mietitään myös alueen, ei vain oman seurakunnan tarpeita. Myös lähetystyö ja kansainvälinen vastuu ovat osa seurakunnan tehtävää.

ONNISTUMISEN EDELLYTYKSET

Usko Jumalaan on elämän voimavara

• Kirkon sanoma on aina ajankohtainen. Uskoa ja välittämistä tarvitaan.
  • Usko Jumalaan on luovuuden lähde ja voimavara työssä.
  • Seurakuntamme on ”Meitin seurakunta”, jossa usko eletään todeksi.
  • Messu tavoittaa ja yhdistää erilaisia ihmisiä.

Jäsenyyttä ja osallisuutta vahvistetaan

• Työntekijät varustavat ja valmentavat seurakuntalaisia vastuuseen. Muutos kulkee työntekijäkeskeisyydestä osallisuuden vahvistamiseen.
  • Yhteistyötä koulujen, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa vahvistetaan.
  • Toimimattomat työtavat jätetään ja etsitään jäsenyyttä vahvistavia tapoja.

Kunta- ja seurakuntarakenteen muutos nähdään mahdollisuutena

• Seurakuntayhtymää , yhdistymisiä ja yhteistyötä harkitaan hyvän toiminnan ja kestävän talouden näkökulmasta.
  • Hallinto ja tukipalvelut voidaan hoitaa isommista yksiköissä, mutta toiminnan pitää olla lähellä ihmistä: seurakunta tarvitsee kasvot.

Talouden haasteet otetaan vakavasti

• Rakenteita ja työtapoja mietitään joustavasti ja luovasti, niin että veroprosentti säilyy 1.4%.
  • Taloushallinnon siirtyminen Kirkon Palvelukeskukseen (KiPa) huolehditaan suunnitelmallisesti ja työntekijöitä varustetaan kantamaan vastuunsa.
  • Vapautuvia virkoja ja toimia ei täytetä kuin pakottavista syistä. Vuonna 2023 tulemme toimeen 2/3 siitä työvoimasta, mikä nyt on.
  • Vuokra-asuntoja vähennetään hallitusti, sijoitustoimintaan mietitään taloudellisesti kannattavia ja resursseja säästäviä keinoja; kiinteistöjen tarve  ja korjaaminen mietitään harkitusti.

SEURANTA JA TOIMEENPANO

• Kolmivuotinen rullaava toiminnan ja talouden suunnittelu
  • Tehtäväalueet ottavat tavoitesuunnitelman huomioon osana tilinpäätöstä ja toimintakertomusta; toiminnalliset linjaukset pohjautuvat tähän suunnitelmaan
  • Muut suunnitelmat ovat alisteisia perusstrategialle